Hieronder vind je een overzicht van interessante artikelen die direct of indirect gaan over integriteitsonderzoeken en waarom deze in veel gevallen niet goed (genoeg) of rechtmatig zijn. Een aantal artikelen gaat meer over wat het inhoudt om integer te handelen, andere artikelen over wat grensoverschrijdend gedrag inhoudt.

NRC / Ben Tiggelaar
Klokkenluiden: waarom de meeste mensen liever hun mond houden en wat je daaraan kunt doen.
→ Klik hier
06-10-2023 | 524 woorden

Niet al te lange column (€) over klokkenluiden, met enkele goede verwijzingen. Bijvoorbeeld naar het onderzoek dat de meeste mensen aangeven dat ze onethisch gedrag wel aankaarten, maar dit in de praktijk niet doen. Naar de Wet bescherming klokkenluiders. Over dat mensen die zich negatief uitspreken vaker negatief worden beoordeeld. En over waarom de keuze bij klokkenluiden vaak terug te brengen is op een keuze tussen loyaliteit en eerlijkheid (en mijn ervaring in de praktijk: bestaanszekerheid). Dit heeft natuurlijk weer gevolgen voor de kwaliteit van integriteitsonderzoeken. Niet iedereen zal zich uitspreken.



FTM / Jan-Hein Strop 
Recherchebureau Hoffmann structureel de fout in bij onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag.
→ Klik hier
30-09-2023 | 3700 woorden

Leestip: kritisch artikel over de werkwijze van recherchebureau Hoffmann in een zaak van (mogelijk) grensoverschrijdend gedrag in opdracht van de gemeente Zutphen. Met veel interessante bronnen (gespreksverslagen, inzicht in uitkomst contra-expertise). Ter onderbouwing van de titel - dat Hoffmann terugkerend in de fout gaat - is ook enig jurisprudentie-onderzoek gedaan.

De samenvatting van het artikel geeft kernachtig aan waar het probleem ligt - volgens FTM maar ik herken veel - als het gaat om matige / slechte integriteitsonderzoeken in het algemeen. Wat betreft Hoffmann moeten we misschien wel waken voor overhaaste conclusies: Hoffmann heeft inhoudelijk niet gereageerd (of kunnen reageren?). We lezen dus maar één kant van het verhaal.

De vraag is ook of Hoffmann wel had kunnen reageren (gezien alle geheimhoudingsclausules / de privacy van betrokkenen). Hoffmann verwijst in ieder geval naar de afgesproken geheimhoudingsplicht (die inderdaad ook niet zomaar terzijde kan worden geschoven). Tot slot is het misschien niet fraai dat aan andere onderzoeksbureaus - ook gezien hun eigen belang - de gelegenheid wordt gegeven uitspraken te doen over Hoffmann?


 

FTM / Jan-Hein Strop 
Recherchebureaus doen onderzoek zonder vergunning – ook naar Khadija Arib – met goedkeuring van Justitie.
→ Klik hier
22-09-2023 | 1279 woorden

Goed uitgezocht: dit jaar hebben Recherchebureau Hoffmann en nog eens 200 andere recherche- en beveiligingsbedrijven tijdelijk zonder de vereiste wettelijke vergunning gewerkt, zo meldt FTM. De oorzaak van deze situatie was gelegen in dat het Ministerie van Justitie met vertragingen kampt(e) in de vergunningverlening. Als tijdelijke oplossing heeft men ervoor gekozen om deze activiteiten tijdelijk te gedogen. Sommige experts beweren dat echter dat persoonsgerichte onderzoeken door deze bureaus als illegaal en strafbaar moeten worden beschouwd.

In hoeverre dit het geval is, daarover bestaat wel enige onenigheid (het artikel neemt een vrij ongenuanceerd standpunt in: Hoffman ziet dit bijvoorbeeld anders). Sowieso kleurt de gerichtheid op Hoffman en de zaak van Khadija Arib misschien wel het artikel (helaas) te veel.



 
FTM / Annette van Soest
Integriteitshoogleraar Rob van Eijbergen: onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag zijn ‘ondeugdelijk’ 
→ Klik hier
03-09-2023 | 669 woorden

Kleine introductie bij de bijbehorende podcast waarin Van Eijbergen wordt geïnterviewd. Deze is o.a. via Spotify te beluisteren.



FTM / Matthijs Kaaks
Grensoverschrijdend gedrag mag geen one size fits all-verwijt worden
→ Klik hier
13-01-2023 | 2429 woorden




Volkskrant / Pieter Klok
Commentaar. Het is tijd voor de volgende fase in het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag
→ Klik hier

27-12-2022 | 611 woorden 




Telegraaf / Wierd Duk
Steeds meer mensen slachtoffer van deugindustrie: ’Afrekencultuur is helemaal doorgeschoten’; Steeds meer beschuldigingen, maar onderzoeken rammelen vaak
→ Klik hier 
06-07-2023 | 1028 woorden



Argos
Bij de politiespionnen is tegenspreken ‘slecht voor je carrière’ (herkenbaar voor andere organisaties? Over het stilhouden van ongewenst gedrag en het niet toegeven van fouten.
→ Klik hier
11-09-2020 | 1171 woorden




Binnenlands Bestuur / Wouter Boonstra
‘Conclusies integriteitsonderzoeken vaak politiek'
→ Klik hier
03-04-2019 | 1181 woorden