Hieronder vind je (in opbouw) een overzicht van boeken over integriteit die ik heb geraadpleegd of waar ik soms naar verwijs tijdens trainingen / workshops (of dan juist afraad). Met het aantal sterren en soms een toelichting / review hoop ik inzicht te geven in wat ik van de boeken vond. Boeken die specifiek gaan over het doen van juridisch onderzoek in het algemeen en integriteitsonderzoek in het bijzonder (en over hoe dit fout kan gaan) vind je hier.

Boeken over integriteit

In alfabetische volgorde op achternaam:

---------

Wieger van Dalen
Integriteit in uitvoering, morele competenties voor professionals, Noordhoff Uitgevers 2009
↪ ** Studieboekje van 133 pagina's dat - zover ik overzien - niet echt is aangeslagen in het hoger onderwijs.

Bill George
Leiderschap En Integriteit de ervaring van een succesvolle CEO met corporate governance
, Business Bibliotheek 2005
↪ * Een ster is wel het maximum. Het is een typisch Amerikaans leiderschapsboek waarbij een verbinding wordt gemaakt met authentiek zijn als leider (waar integriteit bij komt kijken) en succesvol zijn. De negatieve, meer kritische kant - bijvoorbeeld hoe je als CEO je je moet verhouden tot het liberalisme / marktdenken gezien alle voordelen en nadelen - wordt nauwelijks benoemd.

Leo Huberts
Integriteit en integritisme in bestuur en samenleving. Wie de schoen past...., FSW / VU Amsterdam 2005
↪ *** De oratie van Hubert die met name bekend is van introductie van het begrip 'integritisme' (met als eerste definitie "integriteitsoordelen vellen terwijl daar geen grond voor is" (bladzijde 17). Hier direct te downloaden.

L. Ron Hubbard
Integriteit en Eerlijk, Signo Publicaties 2010
↪ * Een ster is misschien zelfs te veel. Klein boekjes (uit de hoek van Scientologie) dat vooral leunt op ideeën van anderen (zonder hiernaar te verwijzen of wetenschappelijk te onderbouwen).

Ronald Jeurissen en Bert Musschenga
Integriteit in bedrijf, organisatie en openbaar bestuur, Gorcum (2002)
↪ *** Een klassieker onder de studieboeken? Ik ken in ieder geval veel opleidingen waar dit boek voorgeschreven was of als advies werd meegegeven. Nu wat gedateerd qua casuïstiek, maar misschien ook wel qua normenkader.

Guus Meerhoek e.a.,
Zorg voor politiële integriteit Disciplinaire onderzoeken onder de loep, Onderzoeksreeks Politieacademie 2020.
↪ **** Natuurlijk een vrij specifiek domein, maar het onderzoek / boek geeft een goed beeld van disciplinaire onderzoeken binnen de politie. Zowel qua proces als inhoud. Het boek is hier digitaal te downloaden.

Bert Musschenga
Integriteit. Over de eenheid en heelheid van de persoon, Lemma 2004
↪ ***** Mijn favoriete boek als je op zoek bent naar een Nederlandstalige, meer theoretische / filosofische uitwerking van het begrip 'Integriteit'. Zo wordt het begrip onder andere gerelateerd aan de begrippen als identiteit, authenticiteit en geweten.

Marius van Rijswijk
Handboek Integriteit en compliance, maak integriteit meetbaar en van iedereen, Business Contact 2015
↪ ** Destijds een van de eersten die het onderwerp op een toegankelijke wijze beschreef, maar nu wat gedateerd. Voor kenners al snel te weinig diepgang.

Kees Schuyt en Leila Rahimi Bahmany
Tussen fout en fraude integriteit en oneerlijk gedrag in wetenschappelijk onderzoek, Leiden University Press, 2014
↪ **** Zeker interessant voor wie zich wil verdiepen in wetenschappelijke integriteit. Het boekje is hier te downloaden.

Jonathan E.Soeharno e.a. (red.)
Integriteit in de zakelijke advocatuur, normenkader en praktijk, Boom Juridisch 2022
↪ **** Gericht op specifieke advocaten, maar binnen deze context is het een overzichtelijk boek vol casuïstiek; wel erg regelgericht.

Leo Sonneveld
Winst van integriteit in 6 stappen, Uitgeverij Het Hogeland 2019
↪ Misschien moet ik het nog eens herlezen. De reviews op Bol.com intrigeren namelijk nogal (het boek met de meeste en meest positieve recensies als het gaat over integriteit).

Michiel de Vries
Kapot, Hoe vilein is de deugindustrie?, Blauwburgwal 2023
↪ Vermakelijk geschreven boekje van deze hoogleraar bestuurskunde waarin de onderzoeksindustrie kritisch wordt besproken. Soms wat (te) zwart/wit ingestoken m.i. (met name juridisch - bijvoorbeeld de duiding bij voetnoot 22 - waardoor de lezer mogelijk te snel overhaast gaat generaliseren of non sequitor-redeneringen niet herkent, iets wat juist onderzoekers wordt verweten) en wat matig brongebruik (zie ook de opmaak van noot 22 maar ook voetnoot 23 (geen harde verwijzing). Wel waardevol voor wie met zo'n onderzoek zelf heeft te maken of zelf integriteitsonderzoeken uitvoert.